Door Frans Nomden
14 Mei 2020

Dit kost het opladen van jouw WATT-fiets (spoiler: niet veel)

Dit kost het opladen van jouw WATT-fiets (spoiler: niet veel)

    Met andere woorden, hoeveel energie verbruik jij eigenlijk met je nieuwe, hippe elektrische fiets van WATT? Wij zetten ‘t gemakkelijk en overzichtelijk voor je op een rijtje. Spoiler alert: voor een drankje en bitterballen op het terras ben je meer kwijt ;-) 

    Een simpele berekening 

    Om een inschatting te maken van de kosten, heb je meer kennis nodig over de capaciteit van de accu en gemiddelde energieprijs. Natuurlijk hoef jij hier niet zelf naar te zoeken, dat hebben wij al voor je gedaan ;-)

    De accucapaciteit van een WATT-fiets

    De accucapaciteit van een e-bike is simpelweg hoeveel energie er opgeslagen kan worden in de batterij van de fiets. Hoe hoger de energie (Wh), hoe minder vaak je je e-bike hoeft op te laden en dus langer kan genieten van de vele fiets ritjes. 

    De accucapaciteit van een gemiddelde WATT e-bike is 314 Watt uur (met een 36V – 10.5Ah batterij). Dit betekent dat als je de accu volledig wilt opladen, je hier 314 Watt in moet stoppen. In de praktijk heb je met deze accucapaciteit een actieradius van 30-70 kilometer - natuurlijk is dit wel afhankelijk van allerlei zaken, zoals gewicht, het weer en de bandenspanning. 

    Wat kost opladen nu? 

    Om de kostprijs van een laadbeurt te achterhalen, vermenigvuldig je de laadcapaciteit met de kostprijs van elektriciteit. Een kilowatt (kWh) kost gemiddeld in Nederland €0,22. Natuurlijk hebben we geen 1000 Watt uur nodig, maar 314. Daarom het volgende rekensommetje: 

    €0.22/1000*314= €0.069 per laadbeurt. 

    Dit betekent dat je voor ongeveer 7 eurocent een volledig opgeladen accu hebt. En.. gemiddeld fietst de Nederlander ongeveer 2,8 kilometer per dag, dus laad jij je fiets één keer per week op? Dan ben je nog geen €4 per jaar kwijt. Weer een reden om die oude brommer of tweedehands fiets te verruilen voor een elektrische én hippe stadsfiets ;-) 

    Benieuwd naar alle modellen? Bekijk ze hier 

    Reacties
    Ad van Dalen
    12 Jun 2020
    Geweldige fiets. Veel bekijks en vragen. Jammer dat er geen versnelling op zit. Moeten jullie toch eens naar kijken of dat tot kan. Die dingen kosten bijna niets.
    Laat een reactie achter