Door WATT Fietsen
4 April 2023

E-bike onderhoud: jouw fiets in topconditie!

E-bike onderhoud: jouw fiets in topconditie!

E-bikes hebben net als alle andere fietsen eens in de zoveel tijd onderhoud nodig. E-bike onderhoud is belangrijk voor de levensduur van je elektrische fiets, maar ook omdat een goed onderhouden fiets er beter uitziet en lekkerder rijdt. Maar hoe onderhoud je een e-bike precies? Wij geven je antwoord op onder andere die vraag.

Hoe onderhoud je een e-bike?

E-bike onderhoud houdt in dat je op regelmatige basis enkele technische aspecten aan je fiets controleert. Als je handig bent, kun je dit waarschijnlijk zelf doen, maar onderhoud kan je ook prima laten doen door een fietsenmaker of door de winkel waar je de fiets gekocht hebt. Zeker bij de WATT fietsen. Deze zijn namelijk zo gemaakt dat ze gewoon door een normale fietsenmaker gerepareerd kunnen worden bij defecten en langs gebracht kunnen worden voor onderhoud. 

Hoe vaak onderhoud e-bike?

Hoe vaak moet je jouw e-bike voorzien van een onderhoudsbeurt? Het meeste onderhoud aan je e-bike kun je vaak zelf doen. Denk hierbij aan de banden, verlichting, boutjes, remmen en ketting. Wij raden je wel aan om minimaal eens per jaar langs te gaan bij een fietsenwinkel of de winkel waar je de fiets hebt gekocht, om hier een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. 

Je e-bike voorzien van eerder onderhoud.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar soms is het nodig om je fiets eerder te laten controleren. Merk je bijvoorbeeld dat: 

  • Je remmen zwaar aanvoelen;
  • Je motor hapert of laat op gang komt;
  • Je ketting rammelt en/of loshangt;
  • Er één of meerdere spaken los zitten;
  • Je fiets rare geluiden maakt;
  • Je fiets zwaar fietst? 

Dan doe je er verstandig aan niet te lang meer rond te blijven fietsen, maar je fiets te laten controleren en de problemen die je ervaart tijdens het fietsen op te lossen. 

Wat kost een onderhoudsbeurt aan een elektrische fiets?

Wat het kost om jouw elektrische fiets te voorzien van een onderhoudsbeurt is moeilijk te zeggen, aangezien dit afhangt van het probleem en de winkel waar je hem laat onderhouden. Als we van een standaard onderhoudsroutine uitgaan, komt dit meestal neer op zo’n 70 tot 80 euro. Onze WATT Fietsen kun je gewoon bij de lokale fietsenwinkel langsbrengen voor onderhoud. Op zoek naar een WATT verkooppunt? Bekijk onze resellers hier: https://www.wattfietsen.nl/nl/support/shops/

Tips voor het onderhouden van jouw e-bike

Het grote verschil tussen een e-bike en een normale fiets, is dat een e-bike beschikt over een elektromotor, display en accu. Dit zijn ingewikkelde onderdelen waaraan je het onderhoud liever niet zelf doet. Naast deze onderdelen is een e-bike niet veel anders dan een normale fiets en kun je het onderhoud vaak dus prima zelf doen. Hieronder zullen we je enkele onderhoudstips geven: 

Controleer de banden regelmatig en pomp ze bij

Een fiets met opgepompte banden die goed hard zijn, fietst vele malen lekkerdere dan een fiets met zachte banden. Harde banden zorgen er tevens voor dat je de volledige actieradius die de fiets biedt kunt benutten. Zachte banden bieden meer weerstand wat er dus voor zorgt dat je de fiets eerder aan de lader moet hangen.  

Controleer de ketting/riem

De fietsketting of riem is erg belangrijk. Het zorgt namelijk voor de aandrijving van jouw tweewieler. Het is belangrijk dat je ketting soepel loopt over de tandwielen van je fiets. Houd je ketting dus schoon en gesmeerd. Op die manier verleng je de levensduur van je aandrijving. Je ketting smeren doe je met kettingspray. Op die manier houd je hem ook schoon en voorkom je roest. 

Heb je geen ketting maar een riem? Dan heb je minder onderhoud aan de aandrijving. Het is wel belangrijk dat je de riem blijft controleren op eventuele scheurtjes of droogte. 

Controleer de verlichting

Fietsverlichting zorgt ervoor dat jij in het donker goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers en dat je zelf ook beter kunt zien waar je fietst. Zorg er dus voor dat jouw voor- en achterverlichting goed werkt. Het is bovendien verplicht dat je goede verlichting voert.  

Controleer de remmen

Ook is het belangrijk om eens in de zoveel tijd je remmen te controleren op eventuele slijtage. De remmen van elektrische fietsen slijten namelijk doorgaan sneller dan bij normale fietsen. Dus denk aan je eigen veiligheid en controleer de remmen regelmatig op slijtage.

Maak je fiets regelmatig schoon

Maak je fiets regelmatig schoon. Zo blijft je fiets mooi glimmend en verleng je op een makkelijke manier de levensduur. 

E-bike onderhoud aan huis

Zou het niet ideaal zijn als het complexere onderhoud aan je fiets en de jaarlijkse check-up gewoon bij jou thuis plaatsvinden? Maak kennis met WATT Mobility. WATT Mobility heeft een samenwerking met Get Bike Service, een fietsreparatiedienst die landelijke dekking biedt. Hun opgeleide monteurs komen op afspraak bij jou thuis. De service omvat de reistijd en kosten van de monteurs, evenals de servicekosten en vervanging van materialen die onder de garantie vallen.

Onderhoud zonder abonnement

Als je (nog) geen abonnement hebt, dan zijn we er ook om je te helpen. Je kunt gemakkelijk telefonisch een afspraak maken en Get Bike Service komt bij jou thuis om jouw fiets te repareren. Meestal is dit binnen een uur geregeld en betaal je ongeveer €79, inclusief voorrijkosten.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter