Door WATT Fietsen
5 Juni 2023

E-bike proefrit: 5 dingen waar je op wilt letten

E-bike proefrit: 5 dingen waar je op wilt letten

Als je op zoek bent naar een nieuwe e-bike, of er misschien al een op het oog hebt, dan is een proefrit maken erg belangrijk. Een e-bike proefrit zorgt ervoor dat je goed kennis kunt maken met de fiets in kwestie en duidelijk kunt ervaren hoe deze fietst. Alleen door het maken van een goede proefrit, weet je of de fiets bij je past. 

Tijdens een proefrit zijn er enkele zaken waar je rekening mee wilt houden. Weet je nog niet welke dit zijn? Dan zullen we hieronder de belangrijkste dingen met je doorlopen, zodat je weet waar je op moet letten en je de juiste beslissingen kunt maken na je proefrit. 

1. Maak een eisenlijstje en controleer deze

Als je op zoek bent naar een nieuwe elektrische fiets, dan heb je vast een paar wensen waar jouw ideale tweewieler aan moet voldoen. Het is verstandig deze op te schrijven, zodat je een soort checklist hebt tijdens het bekijken van de fiets. Op die manier vergeet je geen belangrijke dingen te controleren. 

Op je lijstje kunnen de volgende zaken staan: 

  • Welke plaats heeft jouw voorkeur wat betreft de accu? 
  • Welke aandrijving wil je: ketting, of riemaandrijving? 
  • Waar ga je de fiets voor gebruiken? 
  • Welke actieradius heb je nodig? 
  • Welke opties vind je belangrijk? 
  • Hoe moet jouw ideale fiets eruitzien? 

Bij sommige elektrische fietsen, zoals de fietsen van WATT, is het niet mogelijk de accu uit de fiets te halen. Dit heeft als voordeel dat je de accu niet kunt zien en deze dus beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf, maar dit maakt de fiets wel weer een stukje zwaarder. 

2. Test altijd de remmen

Op een elektrische fiets, die bij de meeste mensen vaak hogere snelheden haalt, is de conditie van de remmen natuurlijk ontzettend belangrijk. Test tijdens je proefrit dan ook altijd de remmen. Doe dit uiteraard wel voorzichtig. 

Knijp niet plots je rem in, want de vlieg je voorover. Begin eerst voorzichtig en bouw je snelheid langzaam op. Trilt je fiets tijdens het remmen? Dan kan het zijn dat je remschijf wat krom staat. Veel elektrische fietsen zijn namelijk voorzien van schijfremmen. De WATT Brooklyn is bijvoorbeeld uitgerust met Magura hydraulische schijfremmen. 

3. Comfort en pasvorm

Houd natuurlijk ook rekening met het comfort en de pasvorm van de fiets tijdens het rijden. Controleer of je het stuur en het zadel kunt verstellen naar jouw gewenste hoogte. Let ook op het algemene comfort van het zadel en of de fiets geschikt is voor jouw lichaamstype. Mocht de fiets te laag zijn, wat veel voorkomt bij sportieve fietsen, dan kun je altijd een stuurpenverhoger overwegen. 

4. Hoe stuurt de fiets?

Hoe stuurt de fiets? Kun je gemakkelijk manoeuvres maken en rondjes draaien? Het is belangrijk om dit goed te testen. Hoe een fiets stuurt, bepaalt voor een groot deel het rijcomfort. Stuurt de fiets stroef? Dan hoeft dit niet direct aan het stuur zelf te liggen. De banden kunnen hier ook invloed op hebben. Bespreek dit met de verkoper of test een fiets met ander soort banden.

5. Controleer de stabiliteit van het frame

Tot slot is het belangrijk dat je kijkt naar de stabiliteit van het frame. Een fiets met een goed en stevig frame stuurt lekker en is wendbaar. Hierdoor houd je de fiets gemakkelijker onder controle, ook als je geen druk uitoefent op het stuur. Als je tijdens het fietsen druk op de pedalen van je fiets zet, kun je vaak al goed voelen hoe de stabiliteit van het frame is. 

Ook een goede standaard draagt bij en de stabiliteit van het frame. Veel fietsen zijn uitgerust met de bekende zijstandaard. Deze is voor veel mensen vervelend. Tegenwoordig worden veel e-bikes, waaronder de e-bikes van WATT, dan ook uitgerust met een stabielere middenstandaard. 

Een proefrit zonder zorgen bij WATT fietsen

Ben jij op zoek naar een elektrische fiets en verlang je naar een proefrit zonder zorgen? Overweeg de e-bikes van WATT fietsen dan eens. Zorgeloos genieten van een stijlvolle stadsfiets is onze missie. Wij houden van ons merk en onze fietsen en zorgen daarom enkel voor de beste kwaliteit en rijervaring. 

Woon je in de stad en wil je op een snelle manier van A naar B? Dan zijn onze WATT fietsen dé fietsen die jij zoekt. Een proefrit maken is altijd mogelijk. Neem hiervoor contact met ons op, of ga langs bij een van onze resellers

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter