Door WATT fietsen
18 April 2023

Fietsplan werkgever

Fietsplan werkgever

Fietsplan werkgever; een gezonde en duurzame keuze voor zowel werknemer als werkgever.

Fietsen naar het werk is natuurlijk een prachtige manier om aan je gezondheid te werken. Daarnaast is het natuurlijk een stuk milieuvriendelijker en breng je meer uren in de buitenlucht door. Allemaal goede voordelen! Daarom is het fietsplan voor de werkgever ook zo’n interessant initiatief. 

Wat is het fietsplan? 

Klinkt interessant natuurlijk, maar wat houdt het ‘fietsplan’ precies in? Het fietsplan is een regeling, waarbij werknemers tegen gunstige voorwaarden een fiets kunnen aanschaffen om naar het werk te reizen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van fiscale voordelen, waardoor het voor werknemers financieel aantrekkelijker wordt om te kiezen voor de fiets als vervoermiddel.

Waar zit het fiscale voordeel dan precies in?

Waar zit het fiscale voordeel dan precies in, hoor ik je denken? De fiets die jij uitzoekt, wordt betaald door je werkgever. Deze dien je op den duur dus terug te betalen. Deze terugbetaling mag je realiseren vanuit je brutoloon. Deze wordt dus tijdelijk lager. Daarnaast leidt een lager brutoloon tot minder inkomstenbelasting. Maar…

Tegenwoordig betaal je bijtelling

Echter, per 1 januari 2020 is de regeling aangepast. Tegenwoordig betaal je namelijk bijtelling over een fiets de zaak. Je werkgever vergoed de kosten van de fiets en vaak ook het onderhoud en de reparaties, maar jij krijgt zelf dus te maken met bijtelling bij je salaris.

Als jij je fiets je fiets van de zaak privé gebruikt voor bijvoorbeeld de boodschappen, dan heb je hier voordeel van. Over dit voordeel betaal je belasting (bijtelling). De bijtelling bedraagt 7% over de adviesprijs van de fiets. Meer informatie over bijtelling vind je op de website van de rijksoverheid.  

Waarom fietsen naar het werk?

“Ik heb toch een auto, waarom zou ik gaan fietsen naar het werk?”. We snappen de gedachtegang. Er zijn echter verschillende redenen waarom fietsen naar het werk een goed idee is. Allereerst: je gezondheid. Fietsen is een vorm van beweging die bijdraagt aan een gezonde levensstijl en kan helpen het risico op verschillende ziektes te verlagen. 

Naast dat het goed is voor jouw gezondheid, is het ook goed voor de gezondheid van onze planeet. Als je de fiets pakt, zorgt dit niet voor luchtvervuiling of CO2-uitstoot en draag je bij aan een duurzamere samenleving. Ook heb je, in vergelijking met je auto, geen files, geen parkeerkosten en geen brandstofkosten. 

Welke fiets moet ik dan precies kiezen? 

Als je de keuze hebt gemaakt om vaker de tweewieler te pakken, dan stuit je wellicht op het volgende vraagstuk: welke fiets moet ik kiezen? Welke fiets voor jou geschikt is, is per persoon verschillend en hangt af van verschillende factoren. 

Allereerst moet je het doel waarvoor je de fiets aanschaft duidelijk voor ogen hebben. Als je gebruik gaat maken van het fietsplan is dat duidelijk: je wilt een fiets die ideaal is om mee naar je werk te fietsen. Dit moet dus een fiets zijn die geschikt is voor woon-werkverkeer. Over het algemeen kunnen deze fietsen gecategoriseerd worden als stadsfietsen. Stadsfietsen bieden namelijk het comfort en wendbaarheid die zeer handig zijn in de stad. Een racefiets zou dan ook minder geschikt zijn, aangezien dit een sportiever fiets is voor buitengebieden. 

Ook het budget is natuurlijk belangrijk. Hoeveel wil jij uitgeven aan je nieuwe fiets? Over het algemeen kun je voor een goede stadsfiets rekenen op een prijs variërend tussen de €500 en €1000. Voor een e-bike moet je rekening houden met een hogere prijs, vaak tussen de €1000 en €2500 

Elektrische stadsfiets?

Elektrische fietsen worden natuurlijk ook steeds populairder. Is een elektrische fiets ook een interessante keuze als woon-werkfiets? Jazeker! Met een elektrische fiets kun je namelijk grotere afstanden afleggen zonder dat je vermoeid raakt en dat kan erg fijn zijn als je dagelijks naar je werk fietst. Je hoeft bovendien minder hard te trappen, waardoor je frisser op je werk aankomt. 

Een elektrische fiets met innovatief design?

Overweeg je een elektrische woon-werkfiets, maar wil je er wel hip bij fietsen? Dan zijn onze WATT e-bikes dé fietsen die jij zoekt! Deze snelle en wendbare stadsfietsen brengen jou gemakkelijk en snel van A naar B. 

Heb je vragen over onze fietsen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen via onze site. Dit kan via WhatsApp of onze chat functie, maar je kunt ook mailen naar: [email protected] 

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter